Republika Chorwacka leży w Europie Centralnej, nad Morzem
Adriatyckim. Graniczy ze Słowenią, Węgrami, Jugosławią oraz Bośnią i
Hercegowiną. Ukształtowanie terenu jest zupełnie różne w części
północnej i południowej Chorwacji.
Republika Chorwacka leży w Europie Centralnej, nad Morzem Adriatyckim.
Graniczy ze Słowenią, Węgrami, Jugosławią oraz Bośnią i Hercegowiną.
Ukształtowanie terenu jest zupełnie różne w części północnej i
południowej Chorwacji. Północna Chorwacja, w której skład wchodzą krainy
Slawonia i Barania, jest niziną (Nizina Panońska), z rzadkimi i niskimi
(do 500 m n.p.m.) górami. Jest to obszar rolniczo - przemysłowy.
Natomiast południowa część Chorwacji jest górzysta, począwszy od Istrii,
przez Gorski Kotar i Velebit, na całej Dalmacji kończąc. Mimo to, w
Chorwacji nie ma gór wyższych niż 2000 m n.p.m. Najwyższym szczytem jest
Dinara (1831 m), leżąca na granicy z Bośnią i Hercegowiną niedaleko
miasta Knin.
Na kulturę Chorwacji silnie oddziałuje kultura
zachodnioeuropejska, śródziemnomorska a także słowiańska. Chorwaci są z
reguły bardzo serdeczni i przyjacielscy. Charakteryzują się też dość
głośnym i żywym sposobem mówienia. Jak w większości krajów
śródziemnomorskich, po południu Chorwaci celebrują sjestę, a życie
towarzyskie rozpoczyna się wieczorem. Sezon turystyczny w Chorwacji
zaczyna się w kwietniu i trwa do października. Chorwacja posiada idealny
dla rozwoju turystyki klimat. Regiony nadmorskie są jednymi z
najbardziej słonecznych w całej Europie. Osoby planujące wczasy w Chorwacji
mogą mieć niemalże pewność, iż pogoda nie zawiedzie. Nad morzem lata są
słoneczne, upalne i suche. Średnia temperatura lipca to 24°C, jednak
często (zwłaszcza w sezonie) dochodzi do 28–30°C, a czasami nawet 40°C.
Wody Morza Adriatyckiego są czyste, silnie zasolone i ciepłe (latem
średnia temperatura na otwartym morzu wynosi 22– 25°C).
Osoby pragnące spędzić wakacje w Chorwacji
najczęściej w podróż wybierają się samochodem bądź autokarem.
Najszybciej do Chorwacji można dotrzeć samolotem. Chorwackie porty
lotnicze obsługują loty zagraniczne w Zagrzebiu, Splicie, Dubrowniku,
Puli, Rijece, Zadarze i Osijeku. Jest to jednak jedna z bardziej
kosztownych form podróży. Można jednak skorzystać z oferty tanich linii
lotniczych (np. SkyEurope, Norwegian, Austrian).
Kuchnia
chorwacka jest dosyć specyficzna i zróżnicowana zależnie od klimatu. W
części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego - europejskiego. Na
wybrzeżu dominują głównie potrawy lekkostrawne (ryby, sałatki, owoce
morza). Mało popularna jest wieprzowina a sporo jada się tu baraniny i
ryb. Wybór ryb jest bardzo duży. Począwszy od oslic (morszczuk), zubatac
na mięsie z rekina skończywszy. Z owoców morza najpopularniejsze są
lignje, czyli kalmary.
Co warto zobaczyć:
Zagrzeb i okolice: Starówka w Zagrzebiu, Varaždin, Hrvatsko Zagorje.
Istria: Amfiteatr w Puli, Bazylika Eufrazjana w Poreèu, Rovinj, Kanał Limski, Park Narodowy Brijuni, Hum, Roè i aleja Głagolicy.
Dalmacja:
Zabytki Zadaru, Park Narodowy Paklenica, Park Narodowy Krka,
średniowieczne starówki Szybeniku i Trogiru, Pałac Dioklecjana w
Splicie, Plaże i góry Makarskiej Riwiery, Dubrownik. Wyspy Dalmacji:
Pag, Park Narodowy Kornati, plaża Zlatni rat na Braèu, miasto Hvar i
Korèula, Stara cesta na Hvarze, Park Narodowy Mljet.
Kvarner: Wzgórze
Trsat w Rijece, Riwiera Opatijska, Twierdza Nehaj w Senju, Fiord
Zavratnica, Park Narodowy Północny Velebit. Wyspy Kvarneru: Starówki
Krku i Baški na wyspie Krk, Lubenice na Cresie, szczyt Televrina na
Lošinju, i piaszczyste plaże półwyspu Lopar.
Chorwacja Środkowa: Starówka-twierdza w Karlovacu, Park Narodowy Jeziora Plitwickie.
Ambasady
Ambasada RP w Chorwacji,
10000 Zagrzeb, ul. Krležin gvozd 3,
tel. 00385/1/ 4899444, fax 00385/1/4834577,
ambasada-polska@zg.t-com.hr;
Wydział Konsularny, tel./fax 00385/1/4899444, fax 00385/1/4899420.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz